top of page

Dordt schreeuwt om een Baasje

Allebei wonend in een studentenhuis zijn Dave en Tim (34) al jarenlang bekend met bier, maar het idee om het zelf te brouwen, is pas een jaar oud. ,,Ik werk als kok bij Villa Augustus", vertelt Dave, die tot dat moment nog nooit zelf bier had gemaakt. ,,Daar kwam het idee om zelf bier voor het restaurant te maken. Dat beviel meteen zo goed dat ik dacht: dit ga ik zelf ook doen." Dave ziet er wel brood in en vraagt zijn goede vriend Tim, makelaar van beroep, of hij wil helpen met het schrijven van een ondernemingsplan. ,,Ik zei direct ja. Het heeft natuurlijk niks met makelaardij te maken, maar het leek me een geweldig idee." De mannen gaan als een dolle aan de slag. ,,Ik met het leuke gedeelte, hij met het saaie gedeelte", zegt Dave lachend. Thuis brouwen is geen optie. De twee komen terecht bij een vriend van Tim, die nog ergens een zeecontainer heeft staan. ,,We hebben alle spullen zoals pannen en vergistingsvaten gekocht en zijn gaan brouwen in die container." Sinds twee maanden zijn Dave en Tim écht serieus bezig met hun bedrijf.

Verhuisd

Intussen is het tweetal verhuisd naar een grote 'huurbrouwerij' in de Spaanse Polder. ,,Daar hebben we twee maanden geleden een grote partij van 1.000 liter gemaakt'', zegt Tim. In totaal heeft het duo (met Tim als brouwassistent) het recept twaalf keer gebrouwen om de perfectie te bereiken. ,,Bij nummer acht was het raak, dat is hem geworden." Zoals een echte kok betaamt ging Dave op zoek naar een eigen recept. ,,Je kan zo een recept van internet pakken, maar dat is niet leuk. Ik heb gemaakt wat ik lekker vind. En ik weet hoe de ingrediënten in elkaar zitten. In mijn hoofd zocht ik van tevoren naar goede combinaties. Tijdens het brouwen speel je daarmee. Als je bijvoorbeeld in één keer alle hop erin dondert, krijg je een heel ander resultaat dan wanneer je dat op verschillende momenten doet." Zijn kompaan, die inmiddels ook aardig wat van het brouwen afweet, vult aan: ,,Wannéér je wat toevoegt is net zo belangrijk als wát je gebruikt." Het resultaat is niet een alledaags pilsje, maar een zogenaamde session pale ale, met de toepasselijke naam: Huisbaas. Dave: ,,Niet die vervelende kerel die elke maand je geld af komt pakken."

Afnemers

Dat deze Huisbaas niet vervelend is, blijkt wel. De overburen van Tims makelaarsbureau aan de Wijnstraat, Coffeelicious, schenken het al, evenals de buren, Bistro 233. Ook het Stadscafé op het Scheffersplein is afnemer van Bazen Brouwerij. ,,Die hadden na twee dagen al een nieuwe voorraad nodig'', vertelt Dave trots. ,,Dordrecht schreeuwt om dit soort dingen'', zegt Tim. Na de Stadsbrouwerij zijn zij slechts de tweede Dordtse brouwerij. De 'bazen' krijgen het steeds drukker. Op 25 september mogen ze zich presenteren op het Dordtse bierfestival Schuim bij pizzeria Otto e Mezzo. Daar schenken ze vooral Huisbaas, maar dat is inmiddels niet meer het enige bier. Daar komt ook de Suzannaboef op tafel. ,,Een fruitig en hoppig biertje met watermeloen." Voor de Dordtse coffeetruck Bitter & Real maakte Dave een koffiestout, een gitzwarte stout (biersoort) met koffie, genaamd Echte Bazen Slapen Niet. De komende tijd hopen de mannen dat hun drank op nog meer plekken wordt geschonken. Dave: ,,Het is gaaf als we aan de bar een Baasje kunnen bestellen."

BRON: AD Dordtenaar

Recent posts
Archive
bottom of page